[Ur nummer: 10/2003] Slakteriföretaget KLS i Kalmar har varslat 40 kollektivanställda om avsked.
-Det känns inte bra, säger Hans Axelsson, Livsklubbens ordförande. Det här påverkar alla. Vi vet inte vilka som har jobbet kvar och vilka som blir arbetslösa, det handlar om framtiden, tryggheten i tillvaron. Och det blir ju också ett ekonomiskt avbräck för de som drabbas.
Han konstaterar att det finns frågor och mycket oro och att det dröjer till slutet av månaden innan det blir någon klarhet.
Ökad konkurrens om nötboskapen sägs vara huvudorsaken till företagets problem. Färre djur har lett till att högre priser för djuren, bra för uppfödarna, men samtidigt slår det mot slakteriet.
Och konkurrensen från importen gör att marginalerna inte kan höjas. Det är en mycket trist situation. Hans Axelsson har ändå förståelse för att företaget måste göra något för att få verksamheten att gå med vinst. 
 – Det är ju det som är syftet med alltihop. Stoppa in en summa pengar i ena änden och få ut en större summa pengar i andra.
Det är en nedåtgående spiral svensk livsmedelsindustri är inne i, konstaterar Hans Axelsson. Företagen går med förlust, det saknas pengar till att förbättra arbetsmiljön och lönerna.
Han efterlyser en ny jordbruks- och livsmedelspolitik.