Nordiska unionen, där samtliga nordiska livsmedelsarbetareförbund ingår, har tecknat samarbetsavtal med de polska fackföreningarna Solidarnosc och OPZZ.

[Ur nummer: 10/2003] – Det är spännande att göra en sådan här stor gemensam satsning mot ett så pass stort jordbruksland som Polen, säger Åke Södergren, Livs förbundsordförande.
Det är ett nytt grepp att livsmedelsarbetareförbunden i Norden jobbar tillsammans och samlar sina resurser på det här viset.
Samarbetet sker mot bakgrund av EU:s utvidgning och det stora antalet transnationella företag från Norden som är verksamma i Polen. Parterna ska nu arbeta för att hålla varandra informerade om aktiviteter och överenskommelser som rör arbetsplatserna, i synnerhet inom de koncerner som har verksamhet både i Polen och de nordiska länderna. Samarbetet innebär också att man kommer att ordna konferenser och utbildningar för förtroendevalda.
Åke Södergren berättar att de nordiska livsmedelsarbetareförbunden har bra relationer med bägge de polska fackföreningarna som båda organiserar livsmedelsarbetare.
– De har gett ett enormt gott intryck båda två, säger han.
Solidarnosc och OPZZ organiserar arbetare på samma arbetsplats. Och Nordiska Unionen kommer att arbeta för att förbunden ska börja jobba tillsammans.
– Men det finns ideologiska skillnader och ett samarbete måste ske på deras villkor, understryker Åke Södergren.

Nya krav på facket
Det är helt nya förutsättningar för fackligt arbete i Polen i och med att stora transnationella företag etablerat sig i landet.
– Det ställer andra krav på effektivitet och förutsättningarna för fackligt arbete är helt annorlunda jämfört med tidigare, säger han och fortsätter:
– Om de stora livsmedelsjättarna inte uppträder schyst i Polen kan vi bidra till att det blir känt utanför landets gränser.
Samarbetet mellan Nordiska Unionen och de polska fackförbunden ska pågå under fyra år framåt, vilket är lika med en kongressperiod.
De satsningar som görs kommer att följas upp för att se vad polackerna tycker och vad de har för förväntningar.