Fackliga protester från hela världen räddade Roger

Tack vare ett massivt stöd från arbetare över hela världen stoppades USA:s utvisning av Roger Calero. Nu reser han runt för att personligen tacka dem som hjälpte honom i hans kamp; som arbetarna på Samfoods anläggning i Årsta, Stockholm.

[Ur nummer: 10/2003] Roger Calero greps av invandrarpolisen i USA i december 2002 när han skulle återvända efter en reportageresa i Mexiko och Kuba för tidningarna Perspective Mundial och The Militant.
Roger Calero är född i Nicaragua. Med hänvisning till en gammal villkorlig dom från 1988 ville de amerikanska myndigheterna utvisa honom, trots att han hade ”grönt kort” och arbetstillstånd sedan 1990.

Massivt stöd
Roger Calero bestämde sig för att inte ge sig utan kamp. Han insåg att det gällde att väcka opinion för att få stanna.
Han hade tidigare varit slakteriarbetare och varit fackligt engagerad. Han var med om att organisera arbetarna på Dakota Premium Foods i S:t Paul, Minnesota, och lyckades också få igenom ett kollektivavtal. Nu kontaktade han sitt forna fackförbund, UFCW, och bad om stöd. Och det fick han och ett massivt sådant.
En försvarskommitté bildades och till vice ordförande utsågs Bill Pearson. Han var tills nyligen ordförande för avd 789 i S:t Paul. Samma avdelning bidrog också med pengar till en försvarskampanj för att Roger Calero inte skulle utvisas.

Namninsamlingar
Även tidningen han arbetade på, The Militant, skrev om honom. Det ledde till att arbetare världen skrev brev till myndigheterna i USA och krävde att han inte skulle utvisas. Det gjordes även namninsamlingar världen över.
Tack vare det starka stöd som Roger Calero fick så verkställdes aldrig utvisningen. Han lyckades med andra ord med den svåra konsten att vinna mot de amerikanska myndigheterna något som anses nästan omöjligt, fram för allt efter den 11 september 2002.
Han reser nu jorden runt dels för att tacka alla de arbetare som stött hans kamp, dels för att dela med sig av sina erfarenheter. Speciellt då han upptäckt att tusentals invandrare råkat ut för samma sak som han själv.
– Som jag ser det är det en mycket viktig fråga för fackföreningsrörelsen att organisera och försvara invandrarnas rätt att leva och arbeta i landet. I USA har många invandrare tillfälliga anställningar och behandlas som andra klassens medborgare, säger Roger Calero när han besöker Samfood i Årsta i mitten av september.
Här arbetar Björn Tirsén och Anita Östling. De brukar läsa tidningen The Militant och greps av Roger Caleros öde. Det ledde till att de började samla in namn för att stödja hans sak.
– Mer än hälften av arbetarna på Samfood skrev på, berättar Björn Tirsén.
På köttpaketeringsanläggningen möter nu Roger Calero de som stött hans kamp. Han kan nu berätta hur framgångsrik den var tack vare det massiva stöd han fått.
– Jag reser nu runt för att tacka alla er som ställt upp för mig, säger han.
Han är också angelägen om att dela med sig av sina erfarenheter.
– En stor del av det stöd jag fick kom från fackligt aktiva och många med invandrarbakgrund, berättar han och fortsätter:
– Jag vill visa att det är möjligt att ta upp kampen om man blir orättvist behandlad. Tillsam-mans är vi starka.
Han berättar också om sitt jobb som slaktare innan han blev journalist. Han är väl förtrogen med problemen inom slakt- och charkbranschen.
– När jag arbetade hade vi problem med att tempot på linjen ökade hela tiden. Vi skadade oss men våra chefer brydde sig inte. En dag satte vi oss och vägrade arbeta tills de sänkte takten. Efter det började vi organisera oss och drev igenom kollektivavtal.
Han betonar vikten av att organisera sig för att förbättra arbetsvillkoren.

Många skrev på
Den kamp de förde för att få det bättre på hans forna arbetsplats blev mycket framgångsrik. Och medlemmarna i den lokala fackföreningen ställde som sagt var solidariskt upp för honom när han senare hotades av utvisning.
Det är många av arbetarna på Samfood som stannar till och lyssnar på Roger Caleros berättelse i fikarummet. De flesta här är invandrare och kan identifiera sig med honom och hans kamp. Flera av dem skrev också på uppropet för att han inte skulle utvisas.
– Det är fackföreningen som är vår styrka. För att förbättra våra villkor måste vi använda oss av den i större utsträckning, säger han och får medhåll av de som samlats runt honom i fikarummet.

Fotnot: Försvarskommittén som bildades för Roger Calero har en hemsida www.calerodefense.org där man kan läsa om hans fall och hur han vann sin seger.