– Den exportökning som skett är utifrån låga nivåer men får ändå anses som positiv, säger Åke Södergren, Livs förbundsordförande.

[Ur nummer: 11/2003] Han tycker också att det finns anledning att glädjas åt att Ikea spelat en stor och positiv roll som livsmedelsexportör.
– Tack vare Ikea är det inte bara stora giganter utan även mindre producenter som kan komma ifråga för export. Det enda villkor som Ikea ställer är att de kan leverera till Älmhult.
* Hur har antalet arbetstillfällen påverkats av den ökade exporten?
– Jag kan inte se att antalet arbetstillfällen ökat. Men att satsa på export måste ändå vara det som är framtiden. Industrin överlever inte om man bara ska producera mat för den svenska marknaden. Det gäller att ta för sig av marknaden utanför Sveriges gränser och då tänker jag framför allt på EU:s inre marknad.

Färdigstyckat kött till Sverige
Han är bekymrad över det oerhört stora inflödet av importerat kött efter det att Sverige gick med i EU jämfört med hur det var innan.
Köttbranschen är en Livs största branscher och det slår hårt mot jobben när importen fördubblats. Om det sker en förädling i Sverige av det importerade köttet spelar det för Livs del ingen roll varifrån köttet kommer. Problemet är att mycket kött är färdigstyckat och inte passerar någon svensk industri. Det skapar inga arbetstillfällen.
– Jag vill dela den positiva bild som sprids om ökad export men ser samtidigt hur den arbetskraftkrävande produktionen har förändrats av att det varit en stor ökning av importen. Det är många arbeten som försvunnit.
När det gäller ökningen av export konstaterar han att man på den privata sidan haft stora framgångar men att bondekooperationen måste bli bättre på att komma ut med sina produkter. Kooperationen har inte utnyttjat de möjligheter som finns trots att man ivrigt hejat på ja till både EU och EMU.
Han tycker att de svenska idéerna om djurhållning borde kunna ge nya jobb om dessa tankar blir mer kända utanför Sveriges gränser.
– Vi har bra jordbruk, bra djurhållning och välutbildat folk. Jag har svårt att förstå varför inte vi skulle kunna vara med och ta för oss på europamarknaden.
* Vad gör bondekooperationen för fel som du ser det?
– Det har jag svårt att svara på. Ett problem som jag ser det är dock att både Swedish Meats och Spira fokuserat mycket på bondefrågor vilket industrin inte gynnats av. De har också satsat på stora anläggningar men är ändå inte med och slåss på den stora marknaden.
Han är mer nöjd med den inriktning som Arla valt.
-En del av Arlas framgångar kan härledas till samgåendet med MD Foods som bidragit till att man blivit bättre på att sälja. Inom koncernen togs också ett strategiskt beslut att skilja produktionsfrågor från ägarfrågor, vilket också är en av förklaringarna till varför det gått så bra.
* Vilken är Livs vision?
– Det förbundet förordar är en kombination av stora anläggningar för export och små anläggningar för den lokala hemmamarknaden. Det handlar inte om att vi ska ha antingen eller. Vi måste bejaka stora anläggningar men det är ett bekymmer när de slår ihjäl de små på hemmaplan istället för att ge sig ut på EU-marknaden.

Riskkapital behövs för små
Han understryker dock att det behövs mer riskkapital för att stötta upp lokala mindre tillverkare för att slåss på den lokala marknaden. Som han ser det har de två problem att tampas med.
För det första är det svårt att få fram riskkapital, något som förbundet kommer att verka för i de kommande överläggningarna med regeringen om livsmedelsindustrins framtid.
För det andra är detaljhandelsledet ett stort problem, det finns ingen marknadsplats. Den som vill leverera till de stora kedjorna måste kunna leverera till butiker i hela Sverige. Denna butiksstruktur löses inte genom Lidl.
– Det måste till ett annat tänk i butiksledet. De små leverantörerna kommer inte in i butikerna. Och det är en tråkig utveckling för mig som konsument.

Bejakar strukturförändringar
* Vad säger du om den strukturomvandling som hela tiden sker och där produktionen koncentreras till allt större och större anläggningar?
– Varje nedläggning är en tragedi för den enskilda medlemmen men fackföreningsrörelsen i Sverige har alltid bejakat strukturförändringar, det ger en bra betalningsförmåga och ger drägliga löner.
* Var finns de nya jobben?
– Jag tror att 55 000-60 000 kommer att arbeta inom livsmedelsindustrin även i framtiden. Och av dessa kommer ungefär 42 000 att vara medlemmar hos oss. Men det kommer att efterfrågas andra kunskaper som bygger på ny teknik. Det kommer att kräva en stor omställningsprocess hos utbildningsväsendet där det kommer att behövas mer utbildning i styrregleringsteknik och mer datakunskaper, säger han och fortsätter:
– Jag är optimistisk även om jordbruket klagar, men livsmedelsjobb står inte och faller med den utvecklingen. Förädlingen av mat fortsätter ändå. Vi i Sverige har vår lokala smak. Och vår mat kräver förädling i Sverige. Och även om råvaror kommer från andra håll utanför våra gränser så påverkar det inte jobben.