[Ur nummer: 12/2003] Det förekommer att tvätterier som leasar ut arbetskläder förser dessa med datachip. Nu har Arlas koncernfack slutit ett avtal som garanterar att inga personuppgifter lagras på detta sätt.
På Arlas mejeri i Linköping har tvätten skötts med hjälp av datachip i ett par års tid. Syftet är att underlätta för det externa tvätteriet så att kläderna hamnar hos rätt företag men det har också varit en förutsättning för att automatisera utdelningen av arbetskläderna.
Det var när ledningen för Arla ville införa systemet med datachip på andra arbetsplatser som koncernfacket reagerade. Vad som kunde lagras med denna teknik fanns inte reglerat.
– Om man på företaget, som hyr in arbetskläder, skapar listor och lagrar dessa över byte av arbetskläder och dessa går att knyta till enskild person, är det ett brott mot personuppgiftslagen, säger Mikael Löthén, förbundsombudsman på Livs.
Han har uppmanat Livs avdelningar att kontakta förbundet i de fall de får kännedom om något sådant.
Han har också, i samarbete med LO-TCO:s rättsskydd, hjälpt Arlas koncernfack med denna fråga.
Thomas Klang, koncernfackets ordförande, är nöjd med det avtal som nu slutits med arbetsgivaren.
– Vår överenskommelse gäller alla Arlas anläggningar i Sverige. Vad vi är överens om är att personliga uppgifter vid tvätt av arbetskläder inte får sparas, säger han.
– Som jag upplever det hade företaget inte några andra avsikter med det här systemet än att underlätta hanteringen av tvätten, men det känns ändå bra att få det reglerat i avtal.