– Södervidinge är ett ovanligt rent bageri. Ett önskemål vore att alla bagerier såg ut så. Visst finns det fler goda exempel men på det här bageriet är det ovanligt rent, säger Britt-Louise Heide, inspektör på Arbetsmiljöinspektionen i Malmö.

[Ur nummer: 01/2002] Hon är projektledare för ett mjöldamms-projekt som pågått under hela 2001. Målet har varit att minska exponeringen för mjöldamm. Totalt genomfördes inspektioner på 51 bagerier, 7 pizzerior och två kvarnar. Det resulterade i 51 inspektionsmeddelanden och 155 krav på åtgärder.
De vanligaste bristerna var bristfällig ventilation, otillfredsställande städrutiner, saknad av skydd på maskinutrustning och risk för belastningsskador.
Hon säger att mycket beror på var arbetsgivaren lägger ribban. Det gäller att ta sig tid och att ha regler och rutiner.
– Både arbetsgivaren och de anställda har ansvar för arbetsmiljön, understryker hon.
Det gäller att inte brista i det systematiska arbetsmiljöarbetet vilket ersatt internkontrollen. Som anställd är det också av stor betydelse att berätta för sin arbetsgivare om man besväras av mjöldamm. Annars sätter man både sin hälsa och framtid inom yrket på spel. Det jobb som skyddsombuden alternativt regionala skyddsombud gör är oerhört viktigt.
– Arbetsgivaren är skyldig att vidta åtgärder om anställda inte mår bra. Visst finns det arbetsgivare som klagar på att det är dyrt. Men vad kostar inte ohälsa i form av sjukskrivning och kostnader för rehabilitering, säger hon och fortsätter:
– Det handlar om att lyfta upp problem med mjöldamm. Genom en förbättrad arbetsmiljö vid mjölhantering kan riskerna för utveckling av allergiska besvär minska.