[Ur nummer: 03/2002] Arbetsskadorna inom Swedish Meats är ett så stort problem och har varit det under så många år att ett speciellt projekt dragits igång av Arbetsmiljöinspektionen i Mal-mö tillsammans med företaget.
– Vi måste hitta nya radikala lösningar för att minska skadorna i framförallt styckningen, säger Arne Zander, branschansvarig för livsmedels-industrin på arbetsmiljöverket i Malmö.
Att införa helt knivfria timmar i styckningen är en möjlighet. Det har prövats på Swedish Meats i Skara och på danska anläggningar, och det innebär att det verkligen blir arbetsväxling och inte bara växling mellan likartade knivjobb.
På lång sikt menar Arne Zander, att det handlar om att utveckla bättre tekniska lösningar. Han säger att det finns teknik att tillgå. Delar av både grovstyckningen och finstyckningen kan automatiseras. På Slagteriernes Forskningsinstitut i Roskilde har man tagit fram olika lösningar.
Arbetsmiljöinspektionen ska besöka Swedish Meats olika anläggningar och träffa de personer inom företagsledningen som jobbar med arbetsmiljöfrågor.
Arne Zander menar att arbetscyklerna måste förlängas. Annars blir det för enformigt och upprepande.
Ett problem är att grisarna är för hårt kylda i styckningen. Det går att införa tempererad styckning där köttet är 12 grader istället för 4. 1994-1994 gjorde man det på slakteriet i Tomelilla, innan det lades ner.
– Vi har försökt driva på för att förbättra arbetsmiljön, säger Arne Zander. Att det inte har lyckats hänger ihop med den kärva ekonomiska utvecklingen för företaget.
Han säger att sjuktalen är alldeles för höga på Swedish Meats. I fjol låg de på 16-17 procent.