[Ur nummer: 03/2002] Strejkrätten är i stora delar av Europa begränsad till den enskilda nationalstaten samtidigt som den fackliga motparten opererar fritt över gränserna. Möjligheten till internationella solidaritetsstrejker är därför en fråga som svenska Livsmedelsarbetare-förbundet vill sätta på dagordningen för den internationella fackföreningsrörelsen.
Livs har skrivit två förslag till resolutioner till den kongress som IUL, den internationella sammanslutningen för livs-, lant- samt hotell- och restaurangarbetare, ska genomföra i Genève den 14-17 maj 2002.
Den ena resolutionen behandlar främst strejkrätten i ett EU-perspektiv medan den andra syftar till att stärka strejkrätten i hela världen.
– Möjligheten till solidaritetsstrejker över gränserna är en logisk konsekvens av ekonomins globalisering, ett motvapen när kapitalet försöker spela ut arbetare i olika länder mot varandra, menar Åke Södergren, förbundsordförande i Livs.
”Om strejkrätten enbart fungerar i ett begränsat antal länder, kan denna rätt av militanta arbetsgivare och högerkrafter oegentligt framställas som en konkurrensnackdel som ekonomiskt drabbar dessa länder” står det i Livs förslag till IUL- kongressen.
Livs understryker att det är just strejkrätten, och inte att genomföra ett stort antal strejker, som är viktigt för att löntagarnas positioner ska flyttas fram.
”Avsikten med strejkrätten är emellertid inte att ständigt organisera strejker, men med starka fackföreningar och fullständiga strejkrättigheter upprättas en maktbalans mellan arbete och kapital som innebär att strejkvapnet inte behöver användas annat än undantagsvis. Därför kan strejkrätten också bidra till att skapa fred på arbetsmarknaden och en snabbare ekonomisk utveckling än vad som blir fallet i en situation med svaga fackföreningar som tvingas till ständiga konflikter i strid med gällande lagstiftning.”
Livs vill också att IUL ska verka för att Europeiska Fackliga Samorganisationen, EFS, samt Fria Fackförenings-internationalen, FFI, ska prioritera frågan om strejkrätten och möjligheten till solidaritetsstrejker över gränserna i sitt arbete.
EFS är den fackliga rörelsens samarbetsorgan för Europa medan FFI är motsvarande organisation för hela världen.