Nytt avtal ger ökad chans till introduktioner

I Skåne arbetar de regionala skyddsombuden Benny Kolnby och Kent Friman aktivt med arbetsmiljöintroduktion. Det är något som alla borde få. Så är dock inte fallet. Tack vare Livs arbetsmiljöavtal öppnas nya möjligheter.

[Ur nummer: 04/2006] Benny Kolnby och Kent Friman har arbetat med arbetsmiljöfrågor i många år. De vet hur viktigt det är med kunskap för att minska olyckor och skador. För drygt ett år sedan så höll de i en åtta timmars introduktion i arbetsmiljö för alla anställda, både arbetare och tjänstemän, på sin arbetsplats Atria Lithells i Fosie. Det här var mycket uppskattat (se faksimil).
Utgångspunkten var Aril – Arbetsmiljöintroduktion-Livsmedelsindustrin, en cd-romskiva som Prevent tog fram tillsammans med fack och arbetsgivare för ett antal år sedan. Det vore dock överdrift att säga att Aril använts i någon större utsträckning ute på arbetsplatserna.
– Det är tyvärr mycket ovanligt med arbetsmiljöintroduktion, berättar Benny Kolnby och Kent Friman.
Ändå står det inskrivet i Livs arbetsmiljöavtal att det är arbetsgivarens uppgift att genom utbildning/introduktion se till att alla anställda har kunskaper om risker i det egna arbetet.

Känner till bristerna
Det här försöker Benny Kolnby och Kent Friman råda bot på.
Förutom huvudskyddsombud respektive vice huvudskyddsombud på den egna arbetsplatsen så är de också regionala skyddsombud.
De om några vet vilka brister som finns.
Fyra gånger om året besöker de arbetsplatser med fler än tio anställda, två gånger om året de med färre än tio.
Under sina skyddsrundor har de tagit tillfället i akt att puffa lite extra för betydelsen av kunskaper i arbetsmiljöfrågor.

Först att nappa
De har också berättat om den introduktion som de hållit i på den egna arbetsplatsen. Det har gett resultat.
På Ugglarps charkfabrik i Malmö gjorde detta så pass djupt intryck att arbetsgivaren beslöt att anlita Benny Kolnby och Kent Friman att hålla i en introduktion för de anställda.
– Arbetsgivaren på Ugglarps var först med att nappa på vår idé men efter det har fler visat intresse, berättar Benny Kolnby.