Glädjebesked på Lantmännen Axa i Skåne i elfte timmen

Lantmännen Axa, före detta Skogaholms bageri, i Lund blir kvar. Ägarna ändrade sig och tänker inte längre lägga ner bageriet. Öppningen kom i och med att bageri-koncernen fick en ny tillförordnad vd med rötter i danska Schulstad.

[Ur nummer: 07/2006] – Han var kritisk till nedläggningsplanerna då det försvårade möjligheterna att återta tappade volymer i Skåneregionen. Som han ser det är det viktigt att kunna erbjuda konsumenterna så färskt bröd som möjligt, berättar Bengt Lawesson, Livs klubbordförande.

Små besparingar
Vid ett möte med koncernens högsta ledning i Umeå diskuterades huruvida bageriet i Lund skulle kunna räddas kvar. Nedläggningen innebar egentligen inga större besparingar eftersom rätt mycket pengar skulle gå åt till att bygga en ny terminal i Landskrona.
– Jag kände att det fanns en öppning och gjorde vad jag kunde för att få den nya ledningen att se fördelarna med att behålla bageriet. Det gick vägen, säger han och fortsätter:
– Personalen jublade när de fick beskedet och hyllade mig för att jag kämpat så. Det är inte utan att de befinner sig i ett chocktillstånd. Det är inte så ofta det händer att ett nedläggningsbeslut rivs upp.
Hur många av de 60 personer som varslats som kommer att få behålla jobbet vet han inte i nuläget, men så många som möjligt hoppas han.
– Mycket av det som vi gjort tidigare ska vi fortsätta med. Det nya är att vi ska öppna upp för mer lokala sorter och inte vara så rikstäckande.
Beslutet att bageriet ska få leva kvar kom verkligen i elfte timmen. I januari kom det som då uppfattades som ett slutgiltigt dråpslag, i juli skulle det sista brödet bakas och anläggningen skulle stängas helt den sista oktober.

Många nedläggningar
Det var Jan Carreman, dåvarande divisionschef för bageriverksamheten inom Lantmän-nen Axa, som stod bakom rationaliseringsförslaget som innebar att bageriet i Lund skulle läggas ner.
Jan Carreman har nu avgått och ersatts av en ny tillförordnad divisionschef från Danmark, Jens Juulolesen.
Beslutet att rädda bageriet i Lund kan förhoppningsvis ses som något av ett trendbrott inom Lantmännen Axa. Bageri efter bageri har lagts ner inom koncernen. Senast var det bageriet i stockholmsförorten Hägersten. Innan dess var det Stockholmsbagaren i centrala Stockholm och bagerierna i Gävle och Luleå som tvingades slå igen.