[Ur nummer: 07/2006] För att förhandla fram ett nytt kollektivavtal behövs en förhandlingsdelegation. Det är förbundsstyrelsen som till förbundets repskap den 23 november lägger fram ett förslag på hur en sådan delegation ska se ut, hur stor den ska vara och vilka personer som ska ingå. Tidigare har det inom Livs funnits ett stort antal förhandlingsdelegationer i och med att varje bransch haft sitt eget avtal och sin egen delegation. Vid förra avtalsrörelsen slogs dock 15 av dem ihop till ett enda livsmedelsavtal.
nn En ny förhandlingsdelegation utses till varje avtalsrörelse. När avtalet är undertecknat avgår delegationen. Vid förra avtalsrörelsen ingick 21 ledamöter i delegationen som förhandlade fram livsmedelsavtalet. Det är dock inte säkert att det blir lika många ledamöter denna gång. Det beror på vad förbundsstyrelsen kommer fram till.
– Som jag ser det så blir det inte bättre demokrati för att det är en stor delegation, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande och avtalssekreterare.
nn Det är många hänsynstaganden som måste göras när delegationen utses. Förbundsstyrelsen har att ta hänsyn till bransch, geografisk spridning, könsfördelning, samt fördelningen ombudsmän och förtroendevalda.
Gerald Lindberg understryker att det är avtalskonferenserna som arbetar med fastställandet av avtalskraven. Det som delegationen framför allt ägnar sig åt är armbrytning med motparten.