Lönen viktigast för många när kraven formas

Helt klart är det lönefrågor som står i centrum. I alla fall när deltagare från Sydöst i sin arbetsgrupp berättar om stämningen på deras respektive arbetsplatser.

[Ur nummer: 07/2006] – Ob-tillägget inom konservbranschen är för lågt och borde höjas, säger Helen Broström, från Procordia Food i Tollarp.
Hon får medhåll av Marie Hansson från Trensum i Tingsryd.
– Det borde kosta mer att låta folk jobba natt, säger hon.
Gunnar Nilsson från Arla Foods i Kalmar, konstaterar att tarifflönen inom mejeribranschen är för låg och att den borde höjas.

Stort behov av mer pengar
Även på Kronfågel i Kristianstad är lönen den fråga som diskuteras mest. Görgen Kier berättar att det varit relativt lätt att få folk att ställa upp och jobba övertid då behovet av mer pengar i plånboken varit stort.
– Vi har haft mycket övertid, kört mycket helger, till och med på första maj jobbade vi, säger Görgen Kier.
Vid sidan av lönen så är det arbetstiden, och styrningen av denna, som diskuteras mest på hans arbetsplats. De har tvingats att börja jobba allt tidigare, klockan 04.00 är numera det som gäller på morgonen.

Svarar varken ja eller nej
Hur ställde sig då denna arbetsgrupp till frågan om att likställa ersättningarna i tilläggsavtalen, införa en så kallad harmonisering?
De fyra vill varken svara ja eller nej på den frågan.
– Det är mycket en informationsfråga, konstaterar de.

Protester att vänta
Ideologiskt och principiellt är det bra med en likställning, menade de. Frågan är dock hur man på bästa sätt informerar medlemmarna om detta, för det kommer säkerligen att bli protester när några får höjda ersättningar medan andra inte får det utan får stå tillbaka.
På frågan om vilka ersättningar som skulle kunna likställas i avtal 2007 nämns tarifflön, övertidsersättning samt ob-tillägg som förslag på prioriterade områden.
– Det borde vara lika dyrt att jobba natt oavsett bransch, säger Marie Hansson, vilket de andra gruppmedlemmarna instämmer i.