Kvinnliga aktivister gör sig redo för valrörelsen

De har samlats för andra gången ute på Runöskolan. Ett gäng tjejer som blir mer och mer sammansvetsade och mer och mer pålästa när det gäller den fackliga idén. De gör sig nu redo för att peppa livsmedelsarbetare att gå och rösta.

[Ur nummer: 07/2006] Det handlar om Livs tjejsatsning som är en utbildning riktad till enbart kvinnor. Det som ligger närmast är att hjälpa till i valarbetet, det vill säga få livsmedelsarbetarna att gå och rösta. (Se Mål & Medel nr 4/2006.)
Längre fram kommer tjejerna att ägna sig åt medlemsrekrytering, medlemsutbildning och liknande medlemsnära arbete
– Tjejsatsningen ska pågå under hela kongressperioden. Hur den kommer att utformas bestämmer vi under resans gång beroende på vad som dyker upp och hur kvinnorna vill gå vidare. Mycket handlar också om avdelningarnas behov. Det är ju det medlemsnära arbetet som tjejerna ska syssla med, säger Kristina Nordström, ombudsman på Livs med jämställdhet som sitt ansvarsområde.

Tredje steg i november
Det är hon som planerat och hållit i tjejsatsningen. Även Eva Karlsson, tredje ordförande i Livs, har deltagit i arbetet. Hittills har 20 tjejer från hela landet gått de två första stegen i utbildningen, ett tredje steg är inplanerat i början av november.
Bakom satsningen ligger kongressbeslutet att jämställdhetsfrågor ska vara ett prioriterat område under de kommande fyra åren. Tjejsatsningen finns också med i verksamhetsplanen som förbundets repskap tagit beslut om.
De som deltar är både yngre och äldre kvinnor, några har precis blivit fackligt aktiva medan andra har varit det en längre tid. De jobbar inom olika branscher och de är geografiskt spridda över hela landet.
Nina Öberg, 26 år, kommer från Norrbotten. Hon arbetar på Polarbröd i Älvsbyn. Hon är både ledamot i klubbstyrelsen och i avdelningsstyrelsen. Hon kom med i tjejsatsningen genom att hon deltog i en liknande satsning i Livs Botnia-avdelning. Ett led i avdelningens satsning på tjejer för att få dem mer engagerade och få dem att ta på sig fackliga uppdrag.
– Förbundets tjejsatsning ser jag som ett naturligt sätt att gå vidare, säger hon.
Veronica Persson, 28 år, kommer från Skåne. Hon arbetar på Procordia Food i Tollarp. Hon är suppleant i avdelningsstyrelsen. Hon har inte varit med om någon liknande satsning tidigare.
– Först var jag lite skeptisk till att vi bara skulle vara tjejer men det har varit en bra grej och vi har haft mycket bra diskussioner. Nu hoppas jag bara att alla Livs avdelningar drar nytta av att vi finns, säger hon.
Nina Öberg har varit politiskt aktiv innan. Hon var med i Unga Örnar som samarbetar med SSU. Då var hon lite involverad i valarbetet men var samtidigt så ung, bara 15 år.
Veronika Persson har inte någon sådan erfarenhet att falla tillbaka på.
– Innan tyckte jag varken att fack eller politik var något för mig, jag förstod inte allvaret. Det är något som jag har förstått på senare tid, betydelsen av hur man röstar och hur det slår, säger hon.

Valet på heltid
De ser nu fram emot att få delta i valarbetet. De fyra sista veckorna före valet ska de ägna sig åt det på heltid. De ser fram emot att få komma ut på arbetsplatserna och få folk att gå och rösta. De konstaterar samtidigt att det inte är någon lätt uppgift. Att prata politik är många gånger lite känsligt. Det tycker de är synd. De skulle vilja att fler vågade berätta var de står och varför. Som det är idag så är det mycket hemlighetsmakeri.
– Så är det mycket på mitt jobb. Mina arbetskamrater vill inte bekänna färg. Då är det ganska svårt att föra politiska diskussioner, säger Nina Öberg.