Livs drabbas hårt av höjda egenavgifter

– Vi kommer tillsammans med de andra LO-förbunden att göra vad vi kan för att bekämpa höjningen av egenavgiften. Regeringen kommer att möta ett kompakt motstånd, säger Hans-Olof Nilsson, Livs förbundsordförande.

[Ur nummer: 11/2006] Regeringen har aviserat i sin budget att egenavgiften till a-kassan kommer att höjas 2007. Detaljerna är ännu inte klara. Regeringen har sagt att man återkommer senare under hösten i en särskild proposition till riksdagen i denna fråga.
Preliminära beräkningar har gjorts och en sak står klar. Livs är ett av de förbund som drabbas hårdast. Det beror på att regeringen sagt att branscher med hög arbetslöshet ska betala mer än andra. Det innebär att livsmedelsarbetarna kan tvingas betala 300 kronor mer i månaden i avgift till a-kassan. Det är det tak som regeringen satt.

Livsare straffas
– Det här är fruktansvärt orättvist, menar Hans-Olof Nilsson. En väg att gå är att göra a-kassan obligatorisk och finansierad solidariskt över skattsedeln. Det är inte rimligt att livsmedelsarbetarna ska straffas för att de jobbar i en bransch där det ständigt pågår en strukturomvandling.
Det är mycket stora summor det handlar om för Livs, runt 150 miljoner kronor om året, enligt de beräkningar som hittills gjorts. Då ska man komma ihåg att förbundets årsbudget ligger på 185 miljoner.
– Det här klarar vi inte genom att spara in på den fackliga verksamheten. Inte heller går det att ta pengar ur strejkkassan, dessa pengar kommer att behövas mer än någonsin.

Avdragsrätt slopas
Regeringen räknar med att de höjda egenavgifterna till a-kassan ska ge 10 miljarder. Dessutom tar regeringen bort avdragsrätten för fack- och a-kasseavgift.
De pengar som på detta sätt sparas in ska gå till olika typer av skattesänkningar som gynnar dem som har jobb eller förmögenhet. Även arbetslösa kommer att få vara med och betala kalaset genom sänkta ersättningsnivåer.
– Vi måste nu rusta oss för att ta strid mot försämrade villkor. Det är varken den första eller sista striden. Det här tydliggör också varför vår fackförening en gång bildades. Det tragiska är att det finns löntagare som kastar in handduken och tror att lösningen är att inte vara med i facket. Men det är som att skjuta sig själv i foten, säger han och fortsätter:
– Det här blir förhoppningsvis en väckarklocka för många livsare och andra fackföreningsmedlemmar så att alla inser att vi faktiskt bara har varandra att lita till när det blåser kallt. Tillsammans kan vi se till att högerns attacker mot vanligt folk inte blir långlivade eller framgångsrika!
* Kommer avtalsrörelsen att påverkas?
– Det gör den redan. Med den politik som nu förs kommer det att bli svårt för våra medlemmar att få ekonomin att gå ihop.