Facken sa ja till ny nordisk köttjätte

Swedish Meats säljs till den finländska bondeägda slakterikoncernen HK Ruokatalo. En affär som Livs ser positivt på.

[Ur nummer: 12/2006] – Av de alternativ som var aktuella i sluttampen så var det här ett av de bättre. Jag och de andra löntagarrepresentanterna röstade ja till affären i koncernstyrelsen, berättar Bo Blomdahl, ordförande i Livs koncernfack.

Många aktuella köpare
Det är många som under hösten nämnts som aktuella köpare. Bland de mest heta namnen har Danish Crown och Atria Lithells varit.
– Det som är positivt med HK Ruokatalo är inriktningen på vidareförädling och produktutveckling. På Swedish Meats är vi bra på slakt och styckning. På så sätt kompletterar vi varandra på ett bra sätt, säger Bo Blomdahl.
Han konstaterar också att den finska koncernen inte har någon produktion i Sverige. Det hade till exempel Atria Lithells, om företaget varit med i processen, och det hade antagligen i så fall slagit hårt mot jobben i de båda koncernerna.
Helt ljust ser det dock inte ut för de anställda inom Swedish Meats.
– Ett orosmoln är de åtta anläggningar i Polen som HK Ruokatalo äger tillsammans med Danish Crown. Det borde dock inte vara någon överhängande fara att jobb går förlorade den vägen, menar han.
Swedish Meats har låtit provstycka i Polen, men det har enbart varit tänkt för export. Blir det så även i fortsättningen är det inga problem.
Han påpekar också att affären innebär att Swedish Meats får möjlighet att komma ut på en större marknad då HK Ruokatalo är ett etablerat företag i såväl Baltikum som Polen.
Det finns dock även andra orosmoln när det gäller sysselsättningen i Sverige.
– Det som sagts är att samgåendet innebär vissa synergieffekter. Vad det innebär vet vi ännu inte men det brukar innebära att jobb går förlorade. Det bör påpekas att det inte behöver vara så att jobb går förlorade i Sverige utan det kan likaväl innebära att de försvinner i Finland, säger Bo Blomdahl.

Pris på över en miljard
Priset som HK Ruokatalo betalar ligger på drygt en miljard kronor netto. Det nya namnet på den sammanslagna koncernen blir troligtvis HK Scan.
Än är affären dock inte helt i hamn. Respektive föreningsstämma måste godkänna affären, Swedish Meats har sin stämma den 13 december. Även MBL-förhandlingar måste genomföras.