Världens regeringar måste ta sitt fulla ansvar för att lösa världssvälten. Det kräver Livs i ett uttalande som antogs av kongressen på söndagsmorgonen.

[Ur nummer: 05/2009] Det var Thomas Klang, från avd 51 Gotland, som fick kongressen med på ett uttalande om att avstå från att omvandla matgrödor till biobränsle. 
 
– Mat är mat, mat är inte bränsle. Vi har en miljard människor som svälter. Då ska vi inte använda mat som bränsle till våra bilar, sade han.

Uttalandet som antogs lyder:

Tillgång till tillräcklig, säker och näringsrik mat är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det lever uppskattningsvis 820 miljoner människor i svält. De lant- och livsmedelsarbetare som hjälper till att föda världen kan ofta inte äta sig mätta själva. De löper dubbelt så stor risk att dö på jobbet som anställda inom andra sektorer, och de står oftast utan lagligt skydd när det gäller rättigheter, hälsa och välfärd.
Den växande maktkoncentrationen hos de transnationella företagen inom livsmedelssektorn har försämrat möjligheterna att föda världens befolkning.
Enorma arealer i Afrika används för att odla snittblommor till västvärlden istället för mat till de svältande.
Mat som skulle kunna mätta många används istället till att producera drivmedel. Ett exempel är matkrisen i Mexico där majs används som råvara till etanoltillverkning.
Mat är mat och ska mätta magar i tredje världen och inte fylla bensintankar i västvärlden.
Vi livsmedelsarbetare är inte bara engagerade i en oavbruten kamp för att försvara fackföreningar, arbetstillfällen, arbetsförhållanden och arbetsmiljö. Vi vill också kämpa för att alla människor ska få tillräcklig, säker och näringsrik mat.
Vi kräver att världens regeringar gemensamt tar sitt fulla ansvar för att lösa världssvälten.

Svenska Livsmedelsarbetareförbundets kongress
den 31 maj 2009