[Ur nummer: 03/2011] Filmtitel: Winters Bone * Regi: Debra Granlik * Skådespelare: John Hawkes, Garret Dillahunt, Jennifer Lawrence med flera.

Barnen är de ständiga offren i samhällen som enbart låter sig styras av monetära intressen. Så även här. Winters Bone är en gripande berättelse om dem som inte bara blivit svikna av samhället som sådant, utan även av sitt eget laglösa herravälde.
Mellan slitna husknutar och utsvultna husdjur i det amerikanska bergsområdet Ozarks lever delar av USA:s vita trasproletariat. Ett laglöst land, som mer eller mindre styrs av bergsfolkets metamfetaminbaroner. Här utspelar sig Winters Bone. Traditionella gängstrukturer likt de vi nyligen fått skåda i de episka TV-serierna The Wire och Sopranos, med den avgörande skillnaden att gangstrarna på landsbygden ser ut och agerar just så som vi föreställer oss att de gör. Med vildvuxna mustascher, slitna knegarkläder och cowboyhattar rör de sig i sitt deprimerande bergslandskap. Alla verkar bo som eremiter, och det ser ut att vara långt till närmsta granne.
Filmen visar ett samhälle som är korrumperat bortom sitt eget förfall. Människovärdet här är absolut inte det centrala. Som i alla djupt patriarkala gangstervälden är det pengar och makt som är populationens hörnpelare.