Vilka metoder använder sig Stad Solidar av?

Markus Jönsson som är talesperson för aktionsgruppen Stad Solidar som verkar för att motverka gentrifieringen av Möllevången.

[Ur nummer: 07/2011] Vilka metoder använder sig Stad Solidar av?
– Vi använder oss av direktaktioner och olika konstprojekt. I fallet med tomten som Peab bygger bostadsrätter på, så tog vi tomten i besittning och byggde kojor på den.
– Det gjorde vi för att uppmärksamma att det var på just den tomten som det skulle byggas nya bostadsrätter. Förutom att det var väldigt dyra lägenheter, så var det även ett fåtal mindre lägenheter som skulle byggas. Det som framförallt behövs i området är billiga och små lägenheter.
* Vad var målet med kojbygget?
– Vårt huvudsakliga mål var att få Peab att bygga hyresrätter istället. Om inte det lyckades var målet att få dem att ändra sina byggplaner, så att det skulle bli verksamhetslokaler i bottenplanet med en öppen innergård. Det skulle ge en mer levande stadsbild och det skulle vara en fortsättning i samma anda som området i övrigt.
* Känner du till något exempel där någon kämpat för att stoppa gentrifieringen av en stadsdel i en annan stad och lyckats?
– Nej, inte fullt ut vad jag vet.
* Känns inte det tröstlöst när ni jobbar mot gentrifieringen av Möllevången?
– Nej, det tycker jag verkligen inte. Någon måste ju vara först!