Boktitel: Skälig misstanke • Författare: Giancarlo Carofiglio • Förlag: Forum • Översättning: Ulla Trenter

Skälig misstanke är den tredje romanen om advokaten och filosofen Guiodo Guerrieri på svenska. Smidigt och närvarande översatt av Ulla Trenter.
Författaren Ciancarlo Carofiglio är en före detta anti-maffiaåklagaren som har osedvanligt skarp blick för mänsklig skröplighet och för nattlivet i hamn­staden Bari nere vid Italiens klack.
I denna tredje boken uppehåller han sig dock ännu mer än i de två första i rättssalen. Men också på täta besök i fängelset hos en man som han trodde sig hata. En gång var nämligen klienten, vars fall han motvilligt åtagit sig, delaktig i unga nyfascisters övergrepp mot oliktänkande, varvid advokaten som tonåring själv drabbades. Nu är klienten åtalad för knarklangning i stor skala. Men att allt här i livet är inte vad det ser ut att vara. Det blir Guerrieri varse när han nystar upp en lömsk komplott, och på köpet finner att människor är föränderliga.
Det Carofiglio vet om organiserad brottslighet och korruption, om rasism, människohandel, italienskt rättsväsende och mentalitet använder han skickligt på ett lågmält intensivt, samtidigt underfundigt humoristiskt – och lättillgängligt – sätt. Nästan osynligt väver Carolfiglio in bister samhällskritik. Dock utan politiska pekpinnar fastän den i grund och botten är mycket politisk; det övergripande temat är etik och moral, frågor om hur man förhåller sig till, och bör förhålla sig till, sina medmänniskor. Och till brott och straff.
Serien om den sorgmodige, ganska så fåfänge men samtidigt självironiske advokaten Guerrieri ska helst läsas från början. Den första heter På sannolika skäl, den andra Med slutna ögon. Båda finns i pocket. Som kriminalhistorier är de inte så rafflande, i konventionell mening, men själv sträckläser jag dem!