”Visst är det intressant, annars hade jag inte hållit på så länge med detta”

Det är nog få som har en sådan koll på sin arbetsplats som huvudskydds­ombudet Ralf Ericson. Han har under årens lopp varit med om att bygga upp en stabil skyddsverksamhet på Arla i Jönköping. Nu har han fyllt 65 år, men har inga planer på att gå i pension.
Det är onsdagsmorgon och Ralf Ericson har precis stämt av att det finns tillräckligt med vagnar och backar för att klara morgondagens stora distribution till butikerna. Att ha koll på tomgodset är hans ansvarsområde, vid sidan av att vara huvudskyddsombud.
Vi har nu slagit oss ner i ett av konferensrummen på Arla i Jönköping. En anläggning som stod klar för nästan exakt 26 år sedan. Ralf Ericson är påfallande stolt över sin arbetsplats. Han har jobbat länge inom Arla, sju år i Göteborg och 30 år i Jön­köping. När han började här var det på ett litet mejeri med mycket manuell hantering. Idag är det en stor anläggning som har långt driven automatisering och tillhör de modernaste inom Arla.
– Vi kan utan ansträngning förse halva Sverige med k-mjölk (vanlig drickmjölk), berättar han.
Anläggningen i Jönköping har byggts ut i takt med att Arla lagt ner mejerier runtikring. Ralf Ericson har varit med och bevakat att det inte gått ut över arbetsmiljön.
– Numera när företaget flyttar hit verksamhet, så har man lärt sig att göra konsekvensanalyser. Förr fick man svaret att problem som uppstår får lösas senare, men så är det inte längre.
De är idag 640 anställda på mejeriet och terminaler, av dessa är 430 heltidare varav 390 kollektivanställda. De många deltidsanställda jobbar framför allt helger, då produktionen är igång sju dagar i veckan.

Vill jobba flera år till
Han fyllde 65 år i maj, men har inga planer på att gå i pension. Han kan tänka sig att jobba minst ett par år till.
– Jag sade redan för många år sedan att jag inte tänkte gå vid 65 år. Det har de varit införstådda med länge. Jag tycker att det är roligt att jobba. Jag bor dessutom bara fem minuters cykelväg härifrån. Frugan har också flera år kvar till pension.
Han är oförskämt pigg och det är svårt att tro att han fyllt 65. Han inger trygghet, ger ett klokt och eftertänksamt intryck. Det kan inte vara lätt att axla hans mantel med all den erfarenhet som han har. Men det är inte helt okomplicerat att välja att fortsätta jobba.
– Jag uppfattas som lite suspekt. Folk är inte vana vid att man fortsätter att jobba efter 65 år. Men är man inte utsliten så går det bra.
Det är inte riktigt sant. Hans högra arm har tagit stryk efter år av manuellt arbete på förpackningsavdelningen. Han har fått arbetsskadan erkänd, men ingen ersättning eftersom han kunnat fortsätta jobba. Använder sig av vänsterhanden, speciellt när han jobbar framför datorn.
Han är vid sidan av det lokala fackliga arbetet involverad i en rad centrala arbetsmiljöprojekt. Han konstaterar att det hänt mycket på de år som gått och att Arla idag ligger i framkanten. Till exempel den repetitionsutbildning av Sam (Syste­matisk arbetsmiljöutbildning) och Bam (Bättre arbetsmiljö, grundläggande utbildning) som han har varit med om att ta fram och som är tänkt att hållas var femte år.
– Det handlar inte om att repetera rakt upp och ner, utan att fundera över vad som är nytt och vad som har förändrats.
Han berättar om det datasystem som numera finns på Arlas anläggningar för att registrera olyckor och tillbud. Det är Afa (parternas gemensamma försäkringsbolag) som tagit fram systemet som bär namnet Lia (Livsmedels­branschens informationshanteringssystem).
Rapportering av tillbud är hans hjärtefråga, han talar till och med om automatiserade tillbud.
– Vi ville hitta ett system för att undvika påkörningar i kyllagret. Det vi gjort är att vi försett alla truckar med sensorer. Om en truck får en smäll så stannar den och en förman måste låsa upp trucken för att den ska kunna fortsätta köra. Varje sådan händelse blir ett tillbud. Det kan bli flera om dagen. Tack vare sensorerna har vi fått ett gediget material att analysera när det gäller var och hur tillbuden uppstått.
Han talar mycket engagerat och tillstår att engagemanget vuxit med åren.
– Ju mer jag har satt mig in i dessa frågor, desto mer har jag förstått. Jag ser inte bara enskildheter utan också det generella. Från början bevakade jag bara mitt eget lilla område och inte andras. Nu har jag varit runt och kan se sambanden. Och visst är det intressant, annars hade jag inte hållit på så länge.

Säger nej till ”Pick-to-Voice”
Utifrån sina kunskaper har han varit med om att säga nej till att systemet ”Pick to Voice” införs i Jönköping. Det handlar om den röststyrda plockning av varor i kyllagret som införts på några av Arlas anläggningar och som han tycker är omänsklig. Mål & Medel berättade om detta ganska så hårt kritiserade system i sommarnumret.
– De har försökt sälja in det här systemet hos oss som vilka krämare som helst. Det gäller att vara skeptisk till alla säljare. Det gäller att se vilka konsekvenser som detta medför, att ligga steget före.