Tidningen Mål & Medels redaktion har drabbats av stor sorg. Malin Klingzell-Brulin som varit chefredaktör sedan 2004 avled oväntat i början av mars. På sidan 7 finns Livs ordförande Eva Gouvelins minnesord över en publicist som betytt mycket för förbundet och läsarna.
Som tf chefredaktör kommer undertecknad att hålla ställningarna tills en permanent lösning finns på plats. Jag ser fram emot att få jobba för en läsekrets som ser till att vi får mat på bordet. Ni är mina coronahjältar.
När allt är coronatrist har plötsligt de dagliga måltiderna i hemmet blivit oerhört viktiga. Inte minst om de aväts i ensamhet vid köksbordet.
Tidiga morgnar smyger jag ut till matbutiken för att njuta av veckans höjdpunkt, att få välja min mat. Då är mest seniorer på plats. Kanske blir det också ett trevligt samtal på distans bakom munskyddet med personalen i butiken. För vad blir kvar om man inte ens får klämma på tomaterna?
Läste nyligen att den största smittorisken är vid frukt- och grönsaksdisken. Det är där vi kunder lockas till prat. Så sorgligt allt har blivit.
Jag som tillhör de priviligierade distansjobbarna vill särskilt tacka er som arbetat ”på riktigt”. Som har tagit risker för min skull på väg till jobbet och på själva arbetsplatsen. Livsmedel kräver ju fysisk närvaro. Ingen slaktar på distans eller får till ”färdiga” köttbullar utan handpåläggning.

Det jag saknar mest i distansjobbet är kontakten med arbetskamraterna. Småpratet som försvinner nästan helt bakom datorskärmarna. Under pandemiåret har jag därför vid två tillfällen tagit med mig mina redaktioner ut i naturen. Först samlades gänget som gör tidningen Arbetet runt lägerelden. Senare när det var dags för mig att hoppa in som tf chefredaktör för Kommunalarbetaren blev det en repris.
Vid båda tillfällena hade vi en friluftsguide med oss, en duktig kock som lärde oss laga mat på trangiakök. På stenar och stubbar radade han upp sådant som ni i industrin fixat i förväg. Förpackningar med kokta bönor, gräddfil, krossade tomater, tacobröd, srirachasås, sirap, smördeg. Grönsaker och frukt fick vi hacka själva. Och vilken mat det blev, tacos med äppelpaj till efterrätt.
Men viktigast av allt var nog gemenskapen som växte fram där vi jobbade sida vid sida på coronasäkert avstånd. Att samlas kring mat på det här sättet ville vi alla göra om igen även när pandemin är över.

I höstas tog skyddsombuden i mediehuset där vi arbetade ett fint initiativ. De ordnade en coronasäker fest i en park mitt i Stockholm. Arbetsgivaren betalade en foodtruck som levererade wraps och så satt vi alla på filtar och njöt av en härlig indiansommarkväll. För mig och många andra blev det en personalfest vi alltid kommer att minnas.
Så vad bjuder vi då er i detta nummer? Här kommer några smakprov.
Det blir whisky från Mackmyra i Gävle där produktionsledaren Jimmy Hansson vägleder oss med sin känsliga näsa. Efter mångårig träning vet han precis hur drycken ska dofta och smaka för att konsumenterna ska bli nöjda.
Vår anrättning kryddas med en nyhet från Lyckeby Culinar AB utanför Kristianstad som äntligen har fått en fackklubb på plats. Företaget producerar smaksättningar av olika slag.
Till sist vill jag tipsa om en hungerstrejk. Läs om den franske bagaren Stéphane Ravacley som svälte sig i elva dagar för att rädda sin lärling undan utvisning. Han lyckades!
Thelma Kimsjö
tf chefredaktör