Efter fem intensiva tävlingstimmar på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg korades Julia Holmqvist till svensk juniormästare i bageri 2023.

– Det känns helt sjukt. Jag hoppades så klart att jag skulle vinna, men det var inget jag förväntade mig. Jag tävlade i SM Unga bagare för två år sedan, men då glömde jag jästen i min fralldeg så jag är väldigt glad över att jag fick revansch.

Vad var det som gjorde att du vann?

– Jag tror juryn tyckte att jag hade nytänkande idéer och att mitt tema, “Bevara havet”, var tydligt. Jag valde det eftersom det är en fråga jag brinner för. Det är jättehemskt att djur i våra hav dör, men även vi människor påverkas när haven skräpas ner.

– Jag gjorde bland annat frallor som såg ut som sköldpaddor och wienerbröd med sockerdekor som liknade vattenbubblor. Mitt skådebröd var format som en jordglob med utstickande bläckfiskarmar, fenor, rep och fiskenät.

Julia Holmqvist skapar sin bakkonst.
Julia Holmqvist skapar sin bakkonst.

Vad gör du till vardags?

– Jag jobbar som konditor hos Margaretas Bröd & Bakverk i Mölndal. Jag trivs väldigt bra och gillar att jobba med konditori. Men jag brinner också för bageri, särskilt kavlade degar. Det krävs yrkesskicklighet för att få till frasigheten och de perfekta lagren och det är något jag verkligen har övat på.

Vad är nästa mål i karriären?

– Jag ser verkligen fram emot att få tävla med Svenska Juniorbagarlandslaget. Jag tycker att det är kul att tävla och utmana mig själv, men det viktigaste för mig är att jag själv känner mig nöjd med det jag gör och att jag utvecklas i min bakning.

Vad var det som fick dig att vilja bli bagare?

– Jag har gillat att baka ända sedan jag var liten. Jag valde bagarlinjen på gymnasiet och då växte intresset ännu mer.

Om SM Unga Bagare

SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma yrket bland yngre, inspirera unga bagare till utveckling och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd.

Åtta finalister från hela landet möttes i finalen i Göteborg 15 mars. De fick visa upp sin skicklighet genom att baka matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och ett skådebröd. Allt bedöms efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande.
smungabagare.se

Juniorbagarlandslaget

De bagare som placerar sig på plats ett till fyra i SM Unga Bagare bildar tillsammans Svenska Juniorbagarlandslaget.

Första plats: Julia Holmqvist, 22 år, jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.
Andra plats: Matilda Jacob, 22 år, jobbar på Bageri Socker Sucker i Stockholm.
Tredje plats: Alva Odelbrink, 22 år, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad.
Fjärde plats: Wilhelmina Krossén, 21 år, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad.

Juryns motivering:

Vinnaren av SM Unga Bagare skapade en vacker helhet av både smaker och estetik med ett tydligt tema som genomsyrade alla bakverk. Årets final bjöd på en rafflande tävling med hög och jämn nivå där många unika kreationer kom fram. Genom systematiskt och professionellt arbetssätt utmärkte sig en bagare extra. Vi gratulerar vår nya unga svenska mästare, vars passion och skicklighet inspirerar oss alla.