Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har strandat. Enligt kommunal vill arbetsgivarorganisationen inte höja lägstalönerna i enlighet med märket som sattes i samband med industriavtalet tidigare i år.

Därför har Kommunal varslat om strejk för anställda på trädgårdsodlingar och golfbanor. Kommunals stridsåtgärder träder i kraft den 20 juni om inget avtal nås före det.

Varslar om sympatiåtgärder

Nu meddelar Livs att man varslar om sympatiåtgärder för att stötta Kommunals avtalskrav.

”Om ingen överenskommelse nås vidtar Livs sympatiåtgärder i form av total arbetsnedläggelse på avdelningen logistik I-Kyl vid HKScan Sweden AB Kristianstad”, skriver Livs i ett pressmeddelande.

Sympatiåtgärden från Livs träder i kraft tisdagen den 27 juni.

– Lägst- och låglönesatsningen är LO-samordningens gemensamma verktyg för att förbättra villkoren för de som är mest utsatta på arbetsmarknaden. Därför varslar Livsmedelsarbetareförbundet om sympatiåtgärder till stöd för Kommunal, säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande, i en kommentar.

Fler fack varslar

Livs är inte ensamma om att lägga sympativarsel. Samtliga fackförbund som ingår i LO-samordningen förbereder sympatiåtgärder för att stötta Kommunals avtalskrav.

– Förbunden väljer lämpliga sympatiåtgärder. Alla förbund är igång med förberedelser och varslen kommer att läggas snarast, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.


Uppdatering 19/6

Under söndagen den 18 juni meddelade Kommunal att man kommit överens med motparten om nya kollektivavtal. Varslet om stridsåtgärder dras därmed tillbaka. Det innebär att även Livs drar tillbaka sitt varsel om sympatiåtgärder.

Enligt Kommunal innehåller de nya avtalen för trädgårdsodling och golfbanor lönehöjningar i nivå med märket. Avtalen gäller i 24 månader och berör cirka 3 500 anställda.