Det har stormat rejält kring det nya studiestödet som skulle ge stora möjligheteter till den som vill vidareutbilda sig – eller helt byta bana, och lära sig något nytt.

I början av september hade myndigheten endast hunnit bevilja 3 645 av de sammanlagt 45 000 ansökningarna som då kommit in.

Kritiken har varit massiv, både från LO, oppositionspartierna och ifrån Svenskt Näringsliv som menar att regeringen misslyckats med reformen.

22 år på Spendrups

En av dem som trots osäkerheten funderar på att söka är Nina Addemark, 45, som arbetat på Spendrups i 22 år.

– Jag tycker att det här är en jättebra grej, framför allt för oss som har jobbat i många år. I min ålder måste man tänka ekonomiskt. Det går inte bara att utbilda sig, jag har gård, barn och löpande kostnader. Det måste gå ihop ekonomiskt också.

Studenter (genrebild).

Få koll på nya CSN-stödet

Så funkar det

Och det är just det som är tanken med omställningsstudiestödet. Den som studerar med stödet får i år ett ekonomiskt bidrag som motsvarar 80 procent av lönen upp till en lön på 27 863 kronor i månaden.

Att studera heltid och kunna bibehålla en stor del av lönen är en av de saker som lockar Nina. Men det finns annat också. Dels den där drömmen, om att en gång i livet få möjlighet att våga satsa på –  i Ninas fall – en gammal barndomsdröm.

– Jag är uppvuxen med hästar, ridsport och trav. Gården och hästarna är en jätteviktig del av mitt liv. Jag har alltid tänkt att jag kanske borde utbilda mig till hovslagare när barnen blir äldre.

Går tvåårig utbildning

Men fram till nyligen fortsatte drömmen att vara just en dröm. Tills omständigheter Nina inte vill gå in på gjorde det omöjligt för henne att fortsätta arbeta skift. Då bestämde hon sig. Och påbörjade den två år långa utbildningen.

– Jag är inne på första terminen nu och studerar deltid samtidigt som jag arbetar dag, på deltid. Jag har fått ett fantastiskt stöd av min driftchef och lagledare, som peppat mig att ta det här steget, säger Nina och fortsätter:

– Men drömmen vore förstås att kunna studera heltid utan att behöva oroa mig för ekonomin.

”Hoppas att det löser sig”

Och det är här tanken på omställningsstudiestödet väckts till liv. Men än har Nina inte bestämt sig.

Vad tänker du om allt strul som är och har varit med omställningsstudiestödet?

– Jag hoppas att det löser sig snart. Om jag ska ansöka blir det aktuellt först till hösten 2024. Då borde väl saker och ting ha blivit bättre?

Vad händer om du skulle söka tjänstledigt på heltid och inte hinner få din ansökan hanterad i tid?

– Det vore en katastrof. Det skulle aldrig fungera. Jag skulle inte klara mig. Dessutom skulle det ställa till det för min arbetsgivare som behöver planera bemanningen. Mardrömmen vore att stå utan jobb för att man tagit tjänstledigt och sedan inte få besked av CSN i tid.

Nina Addemark

Ålder: 45

Bor: På en gård i Saxdalen.

Gör: Arbetar på burklinjen på Spendrups och studerar till hovslagare.