Edvard Synnergren hade jobbat skift på Carlsberg i 20 år när han kände att det var dags att prova något nytt.

– Jag är ingen ungdom längre. Skiften började kännas tuffa. Och jag längtade efter att få mer tid med familjen, berättar han.

När möjligheten att skola om sig med hjälp av det nya omställningsstudiestödet dök upp – tvekade han inte en sekund.

Dagen efter att ansökningen öppnade i oktober 2022 skickade Edvard in sin ansökan om att studera till fastighetsskötare. Och han hade tur. Anmälan gick igenom – och beviljades tre månader senare.

Massiv kritik mot CSN

Så har det inte sett ut för alla. Tvärtom har kritiken mot att CSN inte lyckats hantera ärendena i tid varit massiv, från flera håll.

Trots att det gått ett år sedan Edvard lämnade in sin ansökan har många ansökningar från samma period ännu inte hanterats. Endast 2 750 personer, hade i september 2023, blivit beviljade omställningsstudiestöd för samma ansökningsperiod, enligt siffror från CSN.

– Jag tror att CSN måste ha underskattat hur populärt det här skulle bli. I efterhand tänker jag att de borde gjort en undersökning innan för att få en känsla för intresset, säger Edvard, som trots att hans ansökan hanterades hyfsat fort, minns väntan på beskedet som dramatisk. 

– Det var lite ”hjärtat i halsgropen”. Man var helt klart nervös och frustrerad. Men sedan när beskedet kom vände allt, då vara det bara ”tjoho”, nu kör vi.

Ser ljust på framtiden

Utbildningen till fastighetsskötare blev precis allt det som Edvard önskat. Nya rutiner – på dagtid, möjlighet att arbeta utomhus och att vara i rörelse. Nu är han snart klar med sin utbildning och praktik, och han ser ljust på framtiden.

– Jag har jobbet kvar på Carlsberg och kommer att gå tillbaka dit tills jag får anställning som fastighetsskötare. Jag är glad att jag tog den här möjligheten att göra något annat. Sedan tycker jag att det är tråkigt att allt inte fungerat som det ska med handläggningstiderna.

Skulle du rekommendera andra att söka?

– Ja, absolut, go for it. Jag själv var ganska skoltrött i min ungdom, men det här, att studera nu när man är lite äldre är bara jätteroligt. Sedan tycker jag att det är ett bra ekonomiskt stöd. Har man jobbat hårt och betalat skatt hela sitt liv känns det här som en bra utdelning. Man får något tillbaka.

Edvard Synnergren 

Ålder: 54

Bor: Falkenberg

Gör: Utkörare på Carlsberg och snart färdigutbildad fastighetsskötare.

Fakta:

Under ansöknings­omgången som öppnade i april 2023 hade det tom den 18 september kommit in ca 29 000 ansökningar från 24 600 personer. Av dem hade vid samma tidpunkt 4 400 fått besked, varav 1 200 blev beviljade stöd. För närvarande kommer det in ungefär 400 ansökningar per vecka.

Under ansöknings­omgången som öppnade i oktober 2022 kom det in ca 29 000 ansökningar från 23 500 personer. Av dem har 15 850 personer hittills fått besked, varav 2 750 fått beviljat stöd.
 
Källa: CSN