FRÅGA: Får min chef prata med andra på jobbet om saker och ting jag sagt i förtroende till henne, till exempel hur jag mår och hur jag har det hemma? Eller har chefen tystnadsplikt?


SVAR: Någon lagreglerad tystnadsplikt inom ramen för ett anställningsförhållande, som inte är inom det allmänna eller hälso- och sjukvård, finns inte. Alla arbetsgivare har dock ett arbetsmiljöansvar för arbetsplatsen. Arbetsmiljöansvaret innefattar förutom den fysiska arbetsmiljön också den psykosociala arbetsmiljön.

Även om det saknas lagregler kring tystnadsplikten utgör den typ av uppgifter en chef fått i förtroende definitivt sådant som chefen bör hålla för sig själv och endast använda i syfte att uppfylla sitt ansvar som chef. Det kan till exempel vara fråga om en situation där arbetsgivarens rehabiliteringsansvar aktualiseras.

Frågor som rör arbetsgivarens och en enskild chefs uppträdande är frågor som förbundet på olika sätt arbetar med. Du kan alltid vända dig till din klubb, skyddsombud på arbetsplatsen eller till den region du tillhör för råd och hjälp.