I september anordnade branschorganisationen Kött och Charkföretagen tillsammans med föreningen Help Ukraine och Göteborgsregionen en särskild rekryteringsträff i Göteborg.

Träffen riktade sig till personer som flytt krigets Ukraina. Syftet var att försöka matcha ihop ukrainare som har intresse eller tidigare erfarenheter från livsmedelsbranschen med lokala företag och få dem i jobb.

– Vi hoppades på att hitta arbetskraft med erfarenhet från branschen. Det är jättesvårt att hitta. Vid nyanställningar eller när vi tar in visstidsanställningar till våra produktionstoppar så är det oftast outbildad personal som vi får kontakt med, säger Lena Sundberg, verksamhetssamordnare på charkföretaget Ingemar Johansson.

Rekryteringsträffen ledde också till att flera personer blev anställda.

– Det resulterade i att vi anställde fem personer, två till produktionen och tre till vår avdelning för paketering.

Språket – mindre utmaning än väntat

Lena Sundberg menar att språket var en mindre utmaning än väntat. Företaget fick hjälp med språkstöd i anställningsprocessen, och efter intervjuer visade det sig att de som nu anställts också hade viss kunskap i engelska och i svenska. Dessutom har Ingemar Johansson sedan tidigare en anställd som förstår ukrainska och talar ryska och som hjälper till att tolka.

Det handlar inledningsvis om visstidsanställningar, men enligt Lena Sundberg är förhoppningen är att personerna från Ukraina ska fortsätta även efter produktionstoppen nu kring jul.

– Vi hoppas kunna förlänga avtalen när vi vet hur produktionsvolymerna ser ut i januari.