I våras svartlistade ukrainska myndigheter den internationella livsmedelskoncernen Mondelez, som bland annat äger det svenska varumärket Marabou.

Skälet var att Mondelez fortsatt sin verksamhet i Ryssland efter anfallskriget mot Ukraina.

Flera svenska aktörer, bland annat livsmedelsbutiker, SAS och SJ, valde efter det att bojkotta produkter från Mondelez.

Även Värnamo kommun anslöt sig till bojkotten. Men nu har kommunen svängt och beslutat att häva bojkotten, rapporterar Värnamo Nyheter.

– En konsekvens av en sådan bojkott är att Maraboufabriken i Upplands Väsby drabbas. Det är ett svenskt varumärke som nästan bara säljer i Sverige så det blir lite märkligt att straffa dem för att de råkar ingå i Mondelezkoncernen, säger Mikael Karlsson (C), ordförande för näringsutskottet i Värnamo kommun, till Värnamo Nyheter.

Livs kritiska till bojkott

Det är ett argument som Livs också har lyft fram. I somras uttryckte förbundet kritik mot att bojkotta svenskproducerade Marabouprodukter just eftersom det, enligt Livs, drabbar livsmedelsarbetarna mer än vad det drabbar ägaren Mondelez.

– Livs är emot en bojkott av Marabouprodukter eftersom våra medlemmar är helt oskyldiga till de beslut som fattas av Mondelez globalt. Att bojkotta Marabou-produkter för att straffa Mondelez innebär att jobben för livsmedelsarbetarna i Sverige hotas, sa Livs förbundsordförande Eva Guovelin i ett uttalande i juni förra året.