På Arbetsmiljöverket tar man problemen med mjöldamm på stort allvar. Det är ett prioriterat område under treårsperioden 2000-2003.

[Ur nummer: 01/2002] Och under 2002 kommer man att genomföra ett stort mätprojekt för att se hur landets arbetsplatser klarar det nya gränsvärdet 3mg/m3 inhalerbart damm. (Innan gällde
5 mg/m3 totaldamm.)
Mjöldamm orsakar de flesta anmälda arbetsskador med astma och allergisymptom. Rapporter och vetenskapliga dokument har visat på problem även vid låga koncentrationer och därför har gränsvärdet sänkts.
– Det är en ordentlig skärpning som gjorts. För att klara detta krävs inte bara tekniska lösningar utan även många gånger bättre städrutiner och ändrade arbetssätt. Ytterst handlar allt om kunskap, säger Marianne Walding, avdelningsdirektör på Arbets-miljöverket.
Enligt verket är 15 400 personer vid cirka 1 600 företag i sitt yrke utsatta för mjöldamm. Det handlar främst om bagare och konditorer.
Marianne Walding nämner även hon Södervidinge bageri som ett gott exempel.
– De mätningar som gjorts visar bra värden. Så pass bra att ägarna, som är allergiker, kan arbeta i produktionen. Så visst går det att komma tillrätta med de här problemen om bara viljan finns.