[Ur nummer: 01/2002] Både Finland och Österrike har nu drabbats av sina första fall av galna kosjukan, BSE. Det har konstaterats att en sexårig ko i norra Finland smittats av BSE.
– Det faktum att det sjuka djuret hittades visar att övervakningen i vårt land fungerar effektivt, skriver jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.
Den österrikiska regeringen har meddelat att det är en ko från en gård i nordvästra Österrike som insjuknat och att smittorsaken troligen är fodret.
Hur kon på gården i norra Finland smittats vet man ännu inte. Djuren på gården sägs ha varit välskötta och de har inte utfodrats med kött- och benmjöl.
De övriga djuren på gården har testats för BSE och resultaten visar att de inte är smittade.
Den finländska myndigheten kommer nu att ytterligare intensifiera BSE-övervakningen genom att utvidga undersökningarna till att gälla alla nötkreatur över 30 månader som slaktas normalt.
Därmed lägger sig Finland på samma nivå som övriga EU vad det gäller övervakning. Tidigare gjordes i Finland liksom i Sverige bara stickprov (10 000 djur per år) på nötkreatur över 30 månaders ålder i normalslakten.