”Man måste kunna garantera kvalitén och det är viktigt att alla ungdomar får lära sig sina yrken från grunden”

Regeringen presenterade nyligen en stor satsning på gymnasial lärlingsutbildning i syfte att locka fler elever att utbilda sig på företagen i stället för på yrkesutbildningar förlagda till skolor. Livs är försiktigt positiva till förslaget.
– Jag tycker det är bra med lärlingsutbildning som ett komplement till den vanliga gymnasieskolan, inte minst för de som är mycket skoltrötta. Men gymnasial lärlingsutbildning ställer stora krav både på skola, elev, mottagande företag och oss som organisation, säger Livs förbundsombudsman Solweig Larsson med ansvar för yrkesutbildningsfrågor.
Solweig Larsson understryker också att samhället alltid måste eftersträva att så många unga som möjligt får grundläggande gymnasiekompetens och att den utbildning ungdomarna får på företagen måste vara gedigen.
– Man måste kunna garantera kvalitén och det är viktigt att ungdomarna får lära sig sina yrken från grunden. En bagarlärling ska till exempel inte bara jobba med halvfabrikat, säger Solweig Larsson.
Av gymnasieutbildningar på livsmedelsområdet är det i dag bara Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktningen bageri och konditori som går att läsa in som lärlingsutbildning.

Utbildningsminister Jan Björklund har stora förhoppningar kring sitt förslag om gymnasial lärlingsutbildning. Om sju-åtta år hoppas han att hälften av de 100 000 elever som idag går gymnasieskolans olika yrkesprogram i stället ska vara lärlingselever. I dag är det kring fem procent.
– Sverige behöver genomgå ett systemskifte för lärlingsutbildningar och slå in på samma väg som Tyskland och Österrike, säger han.
I dessa länder är yrkesutbildningar mer allmänt förlagda till arbetsplatser och enligt Jan Björklund är det en bidragande orsak till att ungdomsarbetslösheten är lägre där.
Satsningen innebär mer pengar till såväl lärlingarna och företagen som kommunerna. Sammanlagt beräknas den gymnasiala lärlingsreformen kosta 1,1 miljarder under de fyra kommande åren.

Även Livsmedelsföretagen, Li, och branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer är positiva till regeringens satsning på lärlingar:
– Det här är efterlängtat. Vi vill gärna bidra till att höja kvaliteten ytterligare ett snäpp på våra utbildningar inom bageri/konditori, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Sveriges bagare och konditorer.
– Det borde vara självklart att branscherna får utforma lärlingsutbildningen men så har det inte varit hittills och det är förmodligen det främsta skälet till att tidigare försök misslyckats. Men nu finns en möjlighet att göra något riktigt bra för både företag och elever, tror Karin Thapper, ansvarig för kompetensförsörjning på Livsmedelsföretagen.

Lärarförbundet hör till dem som är mer kritiska. De menar att satsningen på lärlingsutbildningar hittills varit ett misslyckande.
– Vore det inte en bättre väg att gå att använda miljardsatsningen till att stärka nuvarande yrkesprogram i gymnasiet? säger förbundets ordförande Eva-Lis Sirén.