På ett konditori i södra Sverige har ett kvinnligt kassabiträde anmält att hon blivit sexuellt trakasserad av en bagare i arbetsledande ställning.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

– Det är alltid arbetsgivarens ansvar att sätta stopp för sexuella trakasserier. I det här fallet företrädde bagaren som arbetsledare dessutom arbetsgivaren, men om händelserna hade ägt rum mellan två kollegor hade det lika fullt varit arbetsgivarens ansvar och skyldighet att stoppa det, säger Claes Lundstedt, pressansvarig på DO.
DO yrkar på att arbetsgivaren ska betala 100 000 kronor i skadestånd. I sitt svar till Arbetsdomstolen, AD, nekar arbetsgivaren till att bagaren haft en ställföreträdande arbetsgivarposition. Ärendet kommer att tas upp av AD i juni.

De sexuella trakasserierna har enligt kassabiträdet bestått i ovälkomna blickar, kommentarer och förslag av sexuell natur som kränkt kassabiträdets värdighet. Redan någon vecka efter att kvinnan började sin anställning började bagaren, enligt stämningsansökan, att kommentera hennes kropp.

Dagligen ska han ha stirrat på hennes bröst och stått allt för nära. Då hon sagt att han inte får titta på hennes bröst på det sättet har bagaren blivit sur. Vid ett tillfälle ska bagaren ha följt efter kassabiträdet och frågat om han inte fick klämma på hennes bröst och smeka henne och smaka hennes underliv.
Kassabiträdet har polisanmält bagaren och en förundersökning pågår.
Kvinnan uppger att hon har mått så dåligt av de sexuella trakasserierna att hon blivit sjukskriven och inte kunnat återgå till arbetet.