Olyckan inträffade i maj 2022 i samband med att en arbetstagare skulle hjälpa till med rengöring av en maskin. Personen sträckte in sin hand i maskinens mynning för att ta bort rester av slaktprodukter och fastnade då i en rörlig maskindel.

Personen fick allvarliga klämskador på ena handen vilket ledde till att pek-, lång- och ringfinger fick amputeras.

Enligt åklagaren har företaget inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen när det gäller att förebygga ohälsa eller olycksfall i arbetet, och därigenom av oaktsamhet orsakat arbetstagarens skador.

Maskin ej riskbedömd

Åklagaren pekar på att arbetet med rengöring av den aktuella maskinen inte riskbedömts samt att maskinen inte varit utrustad med ett tillräckligt skydd eller säkerhetsinställningar för att arbetstagaren inte skulle kunna klämmas.

Dana Sharif, platschef för HK Scan i Linköping, säger i en skriftlig kommentar till Mål och Medel att man följt upp och utrett vad som hänt och hur olyckan kunnat ske. Han uppger också att man har förtydligat arbetsinstruktionerna och genomfört repetitionsutbildning för personalen när det gäller hanteringen av den aktuella maskinen.

”Vi har godtagit föreläggandet. Det är mycket beklagligt det som har inträffat – vi tar säkerhetsfrågor på allra största allvar och jobbar kontinuerligt och målinriktat för att minska och i slutänden helt undvika olyckor och skador i samband med arbetet”, skriver Dana Sharif.